čtvrtek 2. června 2011

Dobří lidé ještě žijí a taky trošku o šití

Na severu Moravy žije jedna velká rodina...
.. psala jsem o ní v prosebném blogu o šicí stroj. Paní je zatím ještě na mateřské se svým třetím prckem, manžel má svoje dvě děti z předchozího manželství, které s nimi bydlí jen občas a bohužel podniká ve stavebnictví. K tomu mají na podnikání v tomto oboru moc citlivé srdíčko. V tomto oboru vzít zakázku musíte, zálohu vám dá malokdo a často neplatí nebo je to daleko po splatnosti. Zaměstnancům se platit musí, materiál nakoupit musíte, nářadí, daně, pojištění a už se vezete.. A tak to tlučou jak se dá, jedno kuře je živí 3 dny.

Přiznávám, že nikoho jsem dosud neznala osobně, s Martinkou se potkávám na příjemném vebu pro rodiče www.vasedeti.cz (VD). Doteď žili s chlopkem "na hromádce" a snili, že až jednou budou peníze, uspořádají svatbu. Peníze sice pořád nejsou, ale souhra, snad šťastných náhod, tomu chtěla, že na svatbu došlo! Malá svatba v šatech půjčených od kamarádky, darovanou kytkou, jen se svědky a oslavou na zahradě. Už se dostávám k jádru pudla, nebojte. Protože je na VD paní Martinka moc oblíbená a všechny prožíváme její strasti i radosti s ní, tajně jsme se spojily, obeslaly vhodné kandidátky a ono to vyšlo! Na svatební dárky se složilo asi 20 mamin, částky mě někdy opravdu šokovaly, protože většina je na mateřské. Povedlo se nám najít za dobrou cenu velmi dobré věcičky, některé navrhla nevěsta sama ("potřebovali bychom povlečení nebo by se mi hodily skleničky na víno nebo rámečky na fotky..") Netušila, že to nebude NEBO:-) Vybraná částka stačila dokonce i na domácí pekárnu, která jim nedávno odešla a je pro ně nezbytností. Občasné postesky o tom, že nemůžou v takovém počtu na bazén nebo do ZOO jsme vzaly v úvahu a přibyl poukaz pro celou rodinu do bazénu i celoroční vstup do ZOO. Protože balicí papír byl drahý, napadlo hlavní organizátorku koupit za tímto účelem obrovské osušky. Nejvíc jsme novomanželům chtěli dopřát aspoň malinkou svatební cestu. I to se povedlo. Dostali díky slevovým servrům víkendový pobyt v Karlově Studánce s večeří a snídaněmi. Bylo úžasné sledovat, jak každým dnem naskakovala částka peněžních darů všech a jak se nám tím rozšiřovaly možnosti koupení dárků.

A ukuly jsme překvapení největší. Martině zavolala jedna z nejbližších kamarádek, že by se ráda zastavila. Neumíte si představit, jaké bylo překvapení, když místo čtyřčlenné rodiny přijelo 6 většinou úplně cizích ženských!! Po vyslovení přezdívek začalo nekonečné objímání, došlo i na slzy. Nová vlna emocí přišla s rozbalováním dárků. Byli u toho překvapivě oba novomanželé, ačkoli taťka bývá pravidelně v sobotu v práci. Ten den lilo jako z konve a stavět se nedalo. Ačkoli to pro mě byla cesta přes 200 kilometrů a návštěva trvala jen pár hodin, bylo to nepřekonatelné a nezapomenutelné. Všechno to plánování, organizování, vybírání, shánění a domlouvání stálo za to. Tak ještě tady posílám virtuální blahopřání novomanželům a poděkování všem přispěvovatelům.

Ještě musím napsat jedno zvláštní poděkování Jitušce z Galerie Marina za darování šicího stroje. Ačkoli jsem naplánovala obrovskou akci "kulový blesk", aby se šicí stroj dostal k Martince co nejdřív, poslední článek to trošku zdržel a k předání došlo současně s přepadovou akcí. 

Původně tyhle sáhodlouhé odstavce měly být jen vysvětlením k fotkám čtyř hadrových zvířátek. Přece když už jsem se na to šití dala, nepojedu "s prázdnýma rukama"? Omlouvám se tedy za délku úvodu, nedalo mi to, musela jsem vám to celé vyprávět. A proč jsou zvířátka jen čtyři? Jedno manželovo dítko Martinka moc často nezmiňuje, všechny jsme žily v domnění, že mají děti čtyři:-( Páté dítko už má 15 roků, tak snad moc slzet nebude:-)

No a konečně ta zvířátka:









A JEŠTĚ VŠICHNI PĚKNĚ POHROMADĚ



KDO DOČETL AŽ SEM, PŘED TÍM KLOBOUK DOLŮ!

Žádné komentáře:

Okomentovat