pondělí 17. dubna 2017

Třebíč (nejen) historická

Už jednou jsme se do Třebíče vypravili. Jenže jsme cestou museli vyzvednout tuhle kešku a tamtu kešku... takže jsme sice kešek nasbírali hromadu, ale do Třebíče nedojeli. Napodruhé se to povedlo! Ano, zakázala jsem odlov dřív než před branami města. :-) 

Před branami se zřejmě odkládají botky.


Obešli jsme Karlovo náměstí... Provedla nás multikeš  Karlovo náměstí - Třebíč, bylo to lepší než s průvodcem. Spoustu informací bychom se vůbec nedozvěděli. 




Zbořené Jejkovské bráně namalovali na památku obraz na sousední dům. Patrně přímo na něj brána navazovala.



Hlavní most přes Jihlavu, kterým jsme plánovali dojít do Židovské čtvrti byl právě v opravě. Použili jsme tedy jeden z průchodů v domě, došli na nábřeží, přešli můstek pro pěší a ocitli se v jiných časech... 


A jsou tu vyfocené střípky z Źidovské čtvrti...  Uličkami se k tomu nesly tóny příjemné hudby. Nejdřív jsem myslela, že židovské, ale ukázalo se, že zde žije početná skupina Romů, tak to byla asi hudba romská. Líp zní cikánská, ale co už... Vkrádá se mi myšlenka o ghetu v ghetu, ale žijí zde i bílí. Bílí se napsat může? Tak si to zkuste představit, odpolední sluníčko, staré domy, tajemná zákoutí, úzké uličky - v cikánském rytmu. 






 







 






Třebíčský zámek... Vlastně původně klášter benediktýnů - vznikl už roku 1101. Jednak se prý sjednocovali Přemyslovci (měl tedy roli politickou), druhak plnil úlohu ochrannou. Postavili ho na křižovatce dvou obchodních cest. Není ale známo, kde přesně tento původní klášter stál. Tam, kde stojí dnes, se postavil počátkem století třináctého. Za opata Trojana byl klášter přebudován v důkladnou pevnost - v 15. století nechal přistavět hradby, věže, bašty... Po dobytí Třebíče Uhry v 15. století se klášter stal útočištěm pro poražené, ale nakonec jej všichni obyvatelé opustili. Klášter byl poškozen, kostel vypálen... Začátkem 16. století začala přestavba na zámek. I tady je cítit historie z každého koutku... 







2 komentáře:

  1. Marti, vypadá to na krásný výlet! A vypadá, že vám vyšlo i počasí, což je důležité :-)
    M

    OdpovědětVymazat