čtvrtek 4. prosince 2014

Ušijeme parádníkovník - návod

No, ušijeme… šití je na tom opravdu ze všech prací nejméně. :-) Vy, co nemáte šicí stroj, neodcházejte, protože taštičku můžete ušít i ručně! Model jsem upravila tak, aby byl co nejjednodušší, tedy i pro naprosté začátečnice či začátečníky.



K tomuto mému prvnímu počinu ve světě návodů mě dohnala Petra, majitelka webových stránek www.vasedeti.cz. Za to jí tímto děkuji, třeba tím odstartovala novou éru mé tvorby. No, zatím mám pocit, že už všechno jednou někdo vymyslel. I ten parádníkovník jsem kdysi kdesi viděla... 

 

Co si nachystáme:

Látky – doporučuji bavlněné – můžete mít 1 barvu či vzor, ale kapsy jsou výraznější při použití alespoň 2 druhů látek… Pokuste se nastříhat aspoň hlavní látku na obdélníky s pravými úhly. Já s tím mám občas problém.
- 2 kusy 26 x 44 cm (přední a zadní strana a vnitřek)
- 1 kus 30 x 44 cm (větší kapsa)
- 1 kus 22 x 44 cm (menší kapsa)
- zbytky na „kytičky“ či aplikace
- Zažehlovací vlizelin (oboustranně nažehlovací nebo jednostranně nebo oba)
- Popruh široký 2-3 cm – délka 2x 25 cm (můžeme použít ze staré tašky)
- Keprovka široká 1,5 cm – délka 40 cm, rozdělíme na 25 a 15 cm
- 2 knoflíky
- 3 patentky (druky, suché zipy)
- Zažehlovací výztuhu – já použila RONOPAST, ale lze použít i třeba vatelín (ten se nezažehluje, ale bude to měkoučké), nebo nějakou pevnější látku, klidně i recy
No a pak nějaké nářadí: křídu (zbytek mýdla), pravítko, nůžky, špendlíky, jehlu a nit nebo šicí stroj a žehličku.

uDSC_6510 uDSC_6488 uDSC_6513

Pokud chceme zdobit přední stranu aplikací, použijeme zažehlovací vlizelín, nejlepší je oboustranně nažehlovací (vliesofix). Je opatřen z jedné strany papírem. Přiložíme „hrbolatou stranou“ (opačnou než je papír) na rub látky, ze které aplikaci chceme vytvořit, přižehlíme, nakreslíme na papír tvar a vystřihneme. Sloupneme papír a aplikaci nažehlíme na patřičné místo parádníkovníku. Látka se pak netřepí, nemusíme tvar obšívat. Můžeme, ale nemusíme prošít rovným stehem nebo spíš pro parádu cikcak stehem.
Pokud máme jednostranně nažehlovací vlizelín, nažehlíme jej z rubu na látku, předkreslíme vzor, vystřihneme a při našívání na výrobek obšijeme cikcak stehem nebo ručně obšívacím.

uDSC_6514uDSC_6530uDSC_6566

Když už máme v ruce vlizelín a žehličku, uděláme si kolečka na „kytičky“. Tady se naopak hodí jednostranně zažehlovací, ale pokud máme jen oboustranný, můžeme látku přižehlit z obou stran vlizelínu, bude to i hezčí. Kolečka jsou dvou velikostí, z různých barev látek. Moje jsou o průměru cca 4,5 cm. Nepravidelnost je záměr, takže ji uděláme co nejvýraznější.

uDSC_6495

Kytičky jsou „držáčkem“ gumiček do vlasů, ty navlékáme na keprovku a abychom mohli gumičky navléct, musí být keprovky odepínací. Keprovku z jedné strany 2x zahneme a zažehlíme a cikcak stehem přišijeme na rub většího kolečka.

uDSC_6541 uDSC_6545

Na keprovku našijeme ještě 1 díl patentky – ven zapínací stranou.

uDSC_6549

Na líc většího kolečka přiložíme lícem nahoru menší kolečko kytičky, na ni knoflík a celé to zase prošijeme. Snažíme se trefit do dírek patentky, abychom ze zadní strany neměli nevzhledné švy. Totéž uděláme s druhou kytičkou.
uDSC_6557

Nažehlíme výztuhu – a to na látku, která bude uvnitř parádníkovníku. Žehlíme po straně, kde máme látku, lepidlo z výztuhy by mohlo při žehlení po straně, kde je výztuha, prosáknout a nalepit se na žehličku.

uDSC_6528

Ještě nachystáme kapsy – přeložíme napůl užší stranu, takže z 30 x 44 cm máme 15 x 44 cm a z 22 x 44 cm je 11 x 44 cm. Zažehlíme a kdo chce, může prošít při okraji tak, že jede okrajem patky šicího stroje při složeném okraji.

uDSC_6518 uDSC_6524

Přiložíme na líc vnitřní, vyztužené látky. Napřed budoucí větší kapsy, na ně menší kapsy. Rovnáme ke spodnímu okraji hlavní látky. Pro lepší manipulaci prošijeme těsně při okraji s hlavní látkou. Ti, co šijí ručně, mohou prošít jen místy nebo jen „nastehovat“. Přes špendlíky by se vám špatně šilo. Ale na pár dalších místech si kapsy dočasně našpendlíme.

uDSC_6520

Pro snadnější měření a větší jistotu si předkreslíme, kde budeme kapsy prošívat. Uděláme křídou nebo hranou zbytku mýdla čáru svisle 1 cm od levého okraje látky. Pravou čáru nakreslíme 42 cm od levé. Celé to přehneme (levou čáru na pravou), uhladíme a po otevření máme střed parádníkovníku. Obtáhnem vzniklý sklad křídou, bude líp vidět. Tak a naměříme kapsy: Měli bychom mít 2 části po 21 cm, jednu rozdělíme na 2 díly, tedy 10,5 cm a 10,5 cm a druhou na 3 díly po 7 cm.

uDSC_6532

Teď přijde první větší šití – prošijeme naměřené kapsičky. Nahoře prošijeme několikrát tam a zpět, tady jsou kapsičky nejcitlivější, tak aby se brzy neutrhly. Nezapomeňme vytáhnout špendlíky.

uDSC_6534

Kytičky – našijeme na hlavní vnitřní látku protikusy patentek, které jsme našili na kytičky. Ne až k okraji, aby nám „okvětní lístky“ nekoukaly z parádníkovníku ven. Podle velikosti kytiček cca 4 – 6 cm od okraje.

uDSC_6547

Zapneme do nich kytičky, keprovku natáhneme pěkně svisle dolů a nahoru a přišijeme k okraji látky.

uDSC_6557

Nezapomeneme na ucha – máme nastříhané popruhy na délku 25 cm, okraje můžeme začistit opálením.

uDSC_6501

Najdeme střed levé i pravé části taštičky při horním okraji a naměříme na každou stranu od středu 5 cm. Na tyto značky přiložíme popruhy, ale zdánlivě úplně nesmyslně – směrem dolů, dovnitř taštičky. Nebojte, je to dobře. Prošijeme zase jen tak zlehka – těsně při okraji.

uDSC_6558

Na líc vyzdobeného vnitřního dílu položíme lícem přední (a zadní) stranu parádníkovníku.

uDSC_6570

Trošku se nám to bouří, máme uvnitř hodně udělátek, ale půjde to. Našpendlíme si nejdřív jednu stranu a postupně přikládáme a uhlazujeme až k druhé straně. No vidíte, šlo to, že? Máme nachystáno na prošití.

uDSC_6572

Ti, co šijí ručně, to budou mít trošku náročnější, přes popruhy to bude obzvlášť výživné, ale jde to. My ostatní nastartujeme stroj. Obě skupiny to skoro celé kolem dokola prošijeme cca 1 cm od okraje. Vynecháme otvor o velikosti asi 8-10 cm na protočení, nejmíň to bude vidět při spodním okraji. Než budeme celé dílko protahovat, sestřihneme si rožky, a to těsně při švu. Lépe se nám rožky srovnají.

uDSC_6577

No a můžeme zkusit vytáhnout na světlo, co jsme ušili. Rožky pěkně protlačíme třeba pletací jehlicí, tužkou nebo špejlí. Špičaté rožky jsou vizitkou šikovné švadlenky. Tak jak to dopadlo? Dozajista skvěle… Celé dílko ještě urovnáme a přežehlíme okraje. Nedošitou mezeru sešijeme ručně, nejlépe matracovým stehem.

uuDSC_6578 uDSC_6581

Pokud chceme mít parádníkovník zapínací, musíme přišít ještě jednu patentku. Přeložením zjistíme střed výšky při jednom okraji a cca 1,5 cm od kraje látky našijeme na tento střed jeden díl patentky. Taštičku „zavřeme“ a na druhý okraj si naznačíme, kde se bude potkávat jeden díl patentky s druhým. 2. díl patentky samozřejmě taky přišijeme. A? Hotovo!!

uDSC_6583  uDSC_6682 uDSC_6692 uDSC_6591

Tak jak se vám parádníkovník povedl? Určitě parádně… Nezapomeňte se pochlubit, nejlépe fotkou…

1 komentář:

  1. Jé, ten je suprový, zlato!!! Takhle v čase adventním zveřejňuješ takovýhle složitý příspěvek!!! Tipuju, že se nudíš??? ;-) Papapa, Luci a Juli

    OdpovědětVymazat